Fråga 2017/18:879 Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverige har ett av världens mest rättssäkra asylsystem. Asylprocessen präglas av en individuell prövning av den enskildes skyddsskäl med rätt att överklaga i upp till två instanser. Det skänker legitimitet till enskilda beslut. Den som får ett positivt besked på sin asylansökan ska ges en möjlighet att stanna i Sverige. Ett negativt besked innebär samtidigt en skyldighet att lämna landet.

I dag uppskattas 50 000 personer leva utan tillstånd i Sverige, och Migrationsverket bedömer att upp emot 55 000 personer väntas motsätta sig beslut om utvisning på fyra år. Av dessa väntas över 40 000 människor gå under jorden för att undanhålla sig utvisning. Fler människor som vistas här utan tillstånd måste nu återvända till sina hemländer. Det förutsätter fler verkställda utvisningar och att polisen ges i uppdrag att genomföra fler inre utlänningskontroller.

Ett av regeringens förslag för ett ökat återvändande framgår av lagrådsremissen Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner. Förslaget innebär att arbetsplatsinspektioner ska begränsas till branscher där det har bedömts att det finns en särskild risk för anställningar av personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige.

Av lagrådsremissen framgår att endast 100–200 personer utan tillstånd påträffas i polisens kontroller varje år. Dessutom är antalet inre utlänningskontroller lågt jämfört med tidigare år. Statistiken är dessutom bristfällig, och polisen uppger att den innehåller felkällor.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilken effekt anser statsrådet och regeringen att förslagen i lagrådsremissen Utökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner kommer att ha på återvändandet givet det stora antalet människor som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd?