Fråga 2017/18:872 Narkotikabrottslighet

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen presenterade Tullverket sin statistik över alla gjorda beslag under 2017. Totalt gjorde man 6 679 beslag av narkotika under 2017, vilket är en ökning med ca 5 procent jämfört med 2016.

Beslag av narkotika ökade över hela landet och inte minst i Skåne, där en stor del av narkotikan i Sverige förs in. Uppgången syns för ett flertal narkotiska preparat och i faktiska tal är den störst avseende cannabis.

Cannabis är den illegala drog som används mest, och ökningen är nästan tredubbel. Beslagen i Skåne står för drygt 80 procent av den totalt beslagtagna mängden i landet.

Signalen är entydig från Tullverket och polisen men även från beroendevården. Det finns ett växande missbruk, och utvecklingen är oroväckande. Moderaterna vill se fler åtgärder på plats genom att bland annat återinföra polisens särskilda narkotikagrupper för att bekämpa och utreda narkotikarelaterad brottslighet, stärka Tullverkets arbete för att öka brottsbekämpningen vid våra gränser samt skärpa straffen för dem som säljer narkotika. Så tar vi krafttag mot narkotikan.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder i syfte att ge de ovan nämnda myndigheterna fler verktyg eller skärpa lagstiftningen med anledning av narkotikabrottslighetens utveckling?