Fråga 2017/18:855 Postnords leveranstider

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Från och med den 1 januari har Postnord ökat leveranstiderna på brev och expresspaket till två dagar från södra Sverige och till postnummer norr om Gävle.

Detta får dramatiska konsekvenser för företagare i Norrlandslänen, inte minst verksamheter som är beroende av att få leveranser över natten. En stuteriverksamhet beskriver att förutsättningarna för deras avelsverksamhet påverkas kraftigt av detta då deras leveranser inte klarar av att överleva två dygn i sina behållare. Därmed tvingas de att ta hjälp av andra transportföretag till en kostnad på upp emot fem gånger högre än Postnords.

Vi ser hur företagen i våra Norrlandslän på senare tid har sett hur villkoren för företagande har försämrats, genom bland annat skattehöjningar på drivmedel, flygskatt och med hotet om en kilometerskatt som skulle påverka dessa län negativt. Postnords leveransrutiner lägger också en tyngre börda på Norrlandsföretagen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur avser statsrådet att agera för att säkerställa att postleveranser i Norrlands län kan ske på ett snabbt och smidigt sätt som gynnar både befolkning och företagare i Norrlandslänen?