Fråga 2017/18:846 Falsk matinformation

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

En tydlig innehållsmärkning av livsmedel hjälper konsumenter att göra informerade val. Det är ett kontrakt, mellan livsmedelsproducenten och konsumenten, som bör värnas. Dessutom är flera typer av märkning resultatet av livsmedelsbranschens egna ansträngningar.

Livsmedelsverket genomförde under hösten 2017 ett projekt i syfte att verifiera att angiven märkning på produkter med viltkött var rätt med avseende på djurslag. Detta innefattade färdigrätter, styckningsdetaljer, köttprodukter och köttberedningar som korv och paté. Granskningen mynnade ut i kontrollrapporten Djurslagsverifiering av köttvaror från vilt (rapportserie nr 3 år 2018).

Testerna visar några resultat som tyder på medvetet fusk, där alltså en annan arts DNA hittats i förpackningen än den som angetts i innehållsförteckningen. I tre fall av 44 kunde man inte hitta det djurslag som angavs på förpackningen – i andra fall handlade det snarare om otillräcklig rengöring i produktionsanläggningen.

Detta är allvarligt, inte bara för att det vilseleder konsumenter och kan leda till att man äter djurslag man inte avsett att äta, utan också för att ett fåtal aktörer äventyrar anseendet för en hel bransch. Viltkött är magert och fritt från antibiotika – egenskaper som efterfrågas av allt fler. Ska Sverige även fortsättningsvis ha högt anseende vad gäller livsmedelskvalitet bör detta tas på allvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att stärka förtroendet för svenska livsmedel inklusive viltkött, särskilt vad gäller kontroll, straffskalor och uppföljning?