Fråga 2017/18:836 Utvisning av EU/EES-medborgare på grund av brott

av Tomas Tobé (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Som del av EU:s fria rörlighet äger samtliga EU-medborgare rätten att vistas i Sverige i upp till tre månader utan uppehållstillstånd. Det är en frihet som vi bör värna om. Vissa EU-medborgare utnyttjar dock den friheten till att begå brott i Sverige. 

Bestämmelserna om utvisning på grund av brott gör en tydlig skillnad mellan det fallet att brottslingen är EU/EES-medborgare och det att han eller hon är medborgare i en stat utanför EU/EES – vilket i grunden bygger på EU-rätt.

Högsta domstolen har i ett vägledande avgörande från 2014 (NJA 2014 s. 415) tolkat kravet i lagstiftningen som att utvisning endast får ske om EU-medborgarens personliga beteende utgör ett ”verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär”.

Moderaterna har föreslagit att lagstiftningen och tillämpningen av denna ska ses över i syfte att skärpa reglerna för utvisning av EU-medborgare som begår brott i Sverige. En sådan översyn bör bland annat inkludera en jämförelse med hur motsvarande regler tillämpas i andra EU-länder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon följande:

 

Avser statsrådet att vidta någon särskild åtgärd i syfte att se över reglerna för utvisning av EU/EES-medborgare?