Fråga 2017/18:835 Lika villkor för vårdgivare

av Lars Beckman (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen skjuter det offentliga till mer pengar, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas.

Alla vårdgivare ska i vårdvalet behandlas lika, oavsett regi. Privata vårdgivare ska få samma ersättning som landstingets vårdcentraler om ansvaret för sjukvården ska ske på lika villkor för alla aktörer. I 19 av 21 landsting gick den offentligt drivna primärvården med underskott under 2016. I åtta landsting och regioner – Gotland, Jämtland Härjedalen, Kalmar, Norrbotten, Örebro, Skåne, Västernorrland och Västerbotten – låg underskotten mellan 4 och 10,5 procent. För att hantera situationen måste pengar från skattebetalarna skjutas till.

Därmed verkar inte den privata vården och den landstingsdrivna vården på samma villkor. De offentligt drivna vårdcentralerna får mer pengar när de tillåts gå med förlust. När landstingsvården går med förlust år efter år blir det orättvist gentemot de privata vårdgivarna och leder till en ojämlik vård för medborgarna. Att den här utvecklingen har pågått under flera år bekräftas av en rapport från Konkurrensverket från 2014. Av de 1 065 vårdcentralerna som ingick i myndighetens kartläggning gick 435 med underskott under 2012, vilket motsvarade 41 procent. Andelen var redan då avsevärt högre bland landstingens vårdcentraler än bland de privatdrivna. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll följande:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern för att de offentligt drivna vårdcentralerna och de privata vårdcentralerna ska få samma ekonomiska ersättning?