Fråga 2017/18:829 Polisens inre utlänningskontroller och verkställighet

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I polisens arbete med såväl inre utlänningskontroller som verkställighet av utvisningar är det avgörande att kunna utreda en persons identitet. För att bedriva det arbetet måste polisen ha de verktyg och befogenheter som krävs i syfte att säkerställa arbetets ändamål.

Återvändandeutredningens förslag om fotografering och fingeravtryck samt möjligheten att beslagta handlingar vid inre utlänningskontroll är ett steg i rätt riktning. Moderaterna vill dock därutöver ge polisen möjlighet att omhänderta och tömma digitala medier.

En sådan möjlighet efterfrågades nyligen av chefen för gränspolisen, som vill kunna undersöka innehållet i en persons mobiltelefon för att fastställa identitet. Vidare efterfrågar gränspolisen att man också ska få möjlighet att genomföra visitationer i samband med inre utlänningskontroll.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att säkerställa att Polismyndigheten har de verktyg och befogenheter som krävs för ett effektfullt arbete med inre utlänningskontroller och verkställighet?