Fråga 2017/18:816 Stärkt skydd i skönhetsbranschen

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

En hel del skönhetsbehandlingar kräver medicinsk kompetens, men trots detta finns ingen lag som reglerar skyddet för den som drabbas av skada. Många har fallit offer för outbildad personal på skönhetssalonger, och mörkertalet för just hur många personer det rör sig om är fortfarande stort. Det är i stor utsträckning tjejer och unga kvinnor som drabbas. I bästa fall klarar de sig undan med en obehaglig upplevelse och i värsta fall får de sina liv förstörda.

En utredning på området har genomförts, men då utredningen fått kraftig kritik av remissinstanserna valde regeringen att ge ett nytt utredningsuppdrag. Socialstyrelsen ska om ungefär ett år redovisa den nya utredningen – vilken även syftar till att undersöka hur en person som skadas ska kunna kompenseras.

Internationellt är många förvånade över att den svenska skönhetsmarknaden är oreglerad.  I vårt grannland Danmark finns den här typen av ingrepp redan reglerade i hälso- och sjukvårdslagen. Seriösa aktörer vill se lagkrav på licensierad personal, fungerande ansvarssystem och försäkringar som gör det möjligt för patienter att få ersättning om ingreppet går fel eller måste göras om.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur ämnar ministern och regeringen agera för att skydda de personer som drabbats av brister inom skönhetsbranschen fram tills dess att utredningen är klar?