Fråga 2017/18:812 Trovärdigheten i biståndsarbetet

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Nyligen uppdagades det att den högsta ledningen vid hjälporganisationen Oxfam känt till att en medarbetare kan ha köpt sex under sitt arbete i olika länder. Medarbetaren ska ha avskedats från Oxfam år 2011.

Också svenska Sida ska ha känt till dessa anklagelser innan mannen blev avskedad. Enligt medierna ska en handläggare inom Sida år 2008 ha slagit larm om denne person inom Oxfam. Handläggaren ska ha känt igen mannen då denne anklagats för att ha arrangerat sexpartyn med lokala kvinnor i Liberia år 2004.

Trots denna vetskap gav Sida år 2008, enligt medierna, mer än 6 miljoner kronor till ett projekt i Oxfams regi. Projektledaren skulle vara den anklagade mannen.

Biståndsarbetet är viktigt och innebär i många fall avgörande skillnad för människor i extremt utsatta situationer. Just därför är det otroligt viktigt med nolltolerans mot alla former av oegentligheter. Utöver det uppenbart allvarliga i varje enskilt fall riskerar även legitimiteten för biståndsarbetet i stort att skadas.

Därför är det viktigt att biståndsministern nu klargör vilka åtgärder hon och regeringen har vidtagit med anledning av det som rapporterats, dels för att klargöra vad som har hänt i det aktuella fallet, dels för att försöka säkerställa att det inte finns fler liknande fall samt för att förebygga och förhindra att något liknande händer igen. Det är viktigt att säkra biståndets kvalitet, effektivitet och förtroende.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt har ministern och regeringen agerat med anledning av det som har rapporterats, dels avseende det som har hänt, dels för att förhindra att något liknande händer igen?