Fråga 2017/18:799 Nästa generaldirektör för Fortifikationsverket

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

En ny generaldirektör ska tillsättas för Fortifikationsverket. Detta är en myndighet som på många sätt bistår Försvarsmakten och utgör en viktig funktion. Hösten 2017 annonserades efter en ny chef då den nuvarande ska gå i pension. Som så kallat skallkrav angavs erfarenhet av hållbarhetsarbete.

Bland börkraven återfinns erfarenhet av försvarsfrågor respektive fastighetsfrågor. Under kommande år lär Sverige stå inför fortsatta ökade försvarsansträngningar, vilket även påverkar Fortifikationsverket som en betydelsefull aktör. Att i sammanhanget sakna eller ha bristfälliga kunskaper om försvarets behov eller ett grundläggande säkerhetstänkande kan få allvarliga konsekvenser.

Det finns skäl att anta att tidigare gjorda annonser påverkar urvalet av tänkbara kandidater till uppdraget som generaldirektör för Fortifikationsverket.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund följande:

 

Avser ministern och regeringen att säkerställa att nästa generaldirektör för Fortifikationsverket har kunskaper om försvarsområdet och försvarsfrågor motsvarande ett skallkrav?