Fråga 2017/18:794 Regeringens exitskatt

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Förslaget från Skatteverket om en så kallad exitskatt innebär att personer boende i Sverige under minst fem av de senaste tio åren måste betala en ny skatt på kapitaltillgångar över 100 000 kronor om man flyttar utomlands. Regeringen har ställt sig positiv till förslaget och skickat ut det på remiss. Men frågetecknen och tvivlen kring förslaget är många. Ett mindre familjeföretag som bland annat tillverkar träningsutrustning vittnar om att den nya skatten kommer att slå hårt mot verksamheten vid ett framtida generationsskifte och när verksamheten ska expanderas till övriga Europa. Pengar som inte finns och som företaget inte kommer att kunna betala ska beskattas.

Genom avskaffandet av förmögenhetsskatten, arvsskatten och gåvoskatten i början av 2000-talet fick Sverige ett uppsving för företagande, näringsliv och ägarskap. Men regeringens politik de senaste fyra åren har konsekvent strävat efter att försvåra företagande, höja skatter och öka regelkrånglet. Realiseras Skatteverkets förslag ligger det tyvärr i linje med regeringens stoppklosspolitik.

Därtill har Skatteverket självt medgett att förslagets utformning enbart bygger på tänkbara konsekvenser för myndigheten i sig och inte för de företagare och individer som det drabbar. Exitskatten kommer även att hämma inflyttning till Sverige och rekrytering av kompetent arbetskraft från andra länder, eftersom den som flyttar till vårt land efter fem år i Sverige tvingas betala exitskatt på kapitalvinster som man förvärvat i sitt hemland. Det är därför obegripligt om regeringen väljer att gå vidare med Skatteverkets förslag. 

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka konkreta vinster ser ministern med att införa en exitskatt?