Fråga 2017/18:789 Uppdaterad nationell cancerstrategi

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige och står för drygt 30 procent av all cancersjukdom hos män. År 2012 diagnostiserades nästan 9 000 fall, och i Sverige lever i dag mer än 88 000 män som har eller har haft prostatacancer. Sjukdomen är ovanlig före 50 års ålder. Medianåldern vid diagnosen har sjunkit och är för närvarande 70 år.

För att kunna ge en översiktlig bild av situationen gällande väntetider, möjlighet att få kontaktsjuksköterska samt utredning och behandling har NCPR och Cancerfonden tagit fram en gemensam jämförelse mellan olika landstings och regioners förmåga att leva upp till satta mål och undersökt regionala skillnader.

Resultaten visar bland annat att prostatacancer i dag är den cancerform som orsakar flest dödsfall bland män i Sverige. Trots detta faktum är metoderna för tidig upptäckt bristfälliga. Inget landsting och ingen region klarar av att leva upp till målen gällande väntetider. Väntetiden från provtagning till svar på om man har drabbats av prostatacancer är lång och måluppfyllelsen låg.

Alliansregeringens nationella cancerstrategi från 2009 var den första i sitt slag i Sverige – en utarbetad strategi som i dag bland annat ligger till grund för nuvarande sex regionala cancercentrum. Syftet var dels att skapa förutsättningar för en högre kvalitet och likvärdighet i genomförda behandlingar, dels att stärka förutsättningarna för cancerforskningen. Denna strategi behöver nu utvecklas, uppdateras och konkretiseras ytterligare. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Är ministern beredd att under denna mandatperiod ta fram en ny, uppdaterad nationell cancerstrategi, bland annat i syfte att korta väntetiderna inom prostatacancervården?