Fråga 2017/18:788 Prostatacancer – konkreta åtgärder för att korta vårdköerna

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

För att kunna ge en översiktlig bild av situationen gällande väntetider, möjlighet att få kontaktsjuksköterska samt utredning och behandling har Nationella prostatacancerregistret och Cancerfonden tagit fram en gemensam jämförelse mellan olika landstings och regioners förmåga att leva upp till satta mål och undersökt regionala skillnader.

I Cancerfondens årsrapport för 2016 finns bland annat en tydlig sammanställning av situationen inom cancervården. Den visar på många konkreta problem och utmaningar. En avgörande utmaning handlar om långa väntetider och om oacceptabla regionala skillnader i cancervården avseende väntetider. Varje år drabbas 10 000 män i Sverige av prostatacancer, och långa vårdköer gör att de riskerar att dö i onödan.

I en fördjupningsdel av Cancerfondens rapport presenteras utvecklingen av väntetider och annat inom vården för prostatacancer. Bilden som förmedlas visar att inget landsting och ingen region når de uppsatta målen avseende väntetider till första besök och till fastställd diagnos. I landstinget med bäst resultat får drygt fyra av tio patienter svar inom utlovad tidsram, och i landstinget med sämst måluppfyllelse är det en av tjugo. Situationen är helt oacceptabel. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka konkreta nya åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att vända denna utveckling?