Fråga 2017/18:785 En självständig utvärderings- och uppföljningsinstans inom totalförsvarets område

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att granska hur försvaret hanterar sin budget. Till Sveriges Radio säger försvarsministern: ”Man kan ha god hjälp av att låta utomstående vara med och granska och lägga sina synpunkter på verksamheten. Det kan vara ett stöd både för regeringen och Försvarsmakten.” Och vidare: ”Därför vill alltså regeringen se hur kontrollen egentligen fungerar och ber Statskontoret återkomma med åtgärder som kan förbättra intern ledning, styrning och uppföljning inom Försvarsmakten – men också regeringens arbete.”

I grunden är det bra att rutiner ses över och de underlag som beslut baseras på kvalitetssäkras. Men ett uppdrag till Statskontoret blir ändå något tillfälligt. Försvarsberedningen har i den framlagda delrapporten Motståndskraft (Ds 2017:66) föreslagit inrättandet av en självständig utvärderings- och uppföljningsinstans. Med tanke på uppbyggandet av ett fungerande totalförsvar och ökade försvarsansträngningar under kommande år finns det ett behov av en sådan myndighet. Regeringen har redan ställt sig positiv och visat sig beredd att genomföra en del förslag framlagda av Försvarsberedningen utan att invänta ett nytt stort och omfattande försvarsbeslut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att verka för inrättandet av en självständig utvärderings- och uppföljningsinstans inom totalförsvarets område?