Fråga 2017/18:777 Kunskap om organdonationer

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Donationsveckan är en årligen återkommande kampanjvecka som Socialstyrelsen initierar. Syftet med Donationsveckan är gott och har lett till att fler tydligt tar ställning och anmäler sig som donatorer. Bara under Donationsveckan 2017 anmälde sig över 9 000 personer till donationsregistret. De flesta av dessa ställde sig positiva till donationer. Trots detta saknas det organdonatorer.

Socialstyrelsen bedömer att enbart behovet från svårt sjuka som väntar på en transplantation uppgår till ungefär 800 organ. Trots det saknas donationsansvariga läkare och sjuksköterskor på hälften av intensivvårdsavdelningarna i landet. Möjligheten att bli organdonator kan i realiteten avgöras av var i landet du bor.

Då en del donationer görs av patienter som vårdats på intensivvårdsavdelning är rätt kunskap direkt avgörande för när och om en organdonation kan ske. Om t.ex. patientens respirator har stängts av kan organdonation inte längre ske.

Socialstyrelsens regelverk säger att det alltid ska finnas donationsansvarig läkare och sjuksköterska på intensivvårdsavdelningar med donationsverksamhet. Enligt en uppföljning ur Svenska intensivvårdsregistret saknas detta på hälften av landets intensivvårdsavdelningar. I Stockholmsregionen har alla intensivvårdsavdelningar förutom Ersta sjukhus donationsansvarig sjuksköterska. Resultatet av satsningen har lett till att man i Stockholm under de senaste 4 åren nästintill fördubblat antalet donationer. Så borde det se ut i hela landet, oavsett var man bor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

På vilket sätt ämnar socialministern säkerställa att Socialstyrelsens regelverk efterlevs av vårdgivarna och därmed säkerställa att färre personer mister sina liv i väntan på donation?