Fråga 2017/18:775 Försäljning av snus på internet

av Sofia Fölster (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen planerar inom kort att lägga fram förslag på en ny tobakslag som kraftigt kommer att försvåra försäljning av snus i Sverige. Bland annat vill man införa ett exponeringsförbud för snus i butiker på internet och motverka marknadsföring av snus. Man skiljer på försäljningen av snus i fysiska butiker gentemot försäljningen av snus på internet, samtidigt som det uppgetts att förslaget även innebär att butiksinnehavare inte längre ska kunna ha en snuskyl ute i sin fysiska butik, där kunder kan välja sin dosa själva, utan i stället måste ha snuset dolt bakom disken.

Visserligen är snus en tobaksvara och knappast en hälsoprodukt, men det finns inga bevis för att snus skulle medföra samma typ av hälsorisker som cigaretter. Tvärtom har folkhälsan gynnats av att många människor valt att välja bort rökning till förmån för snus och därmed minska risken för skador. Vi är ett av de länder i Europa där befolkningen röker minst, och samtidigt är det dubbelt så många svenska män som snusar än som röker.

Regeringens förslag riskerar att slå hårt mot snusförsäljningen i Sverige, inte minst på nätet, trots att det är bevisat att snus är betydligt mindre skadligt än cigaretter. I stället för att dra alla tobaksvaror över en kam och straffa den miljon människor i vårt land som i dag snusar borde regeringen prioritera förslag som faktiskt förbättrar folkhälsan.

Därför vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

På vilka grunder menar socialministern att regeringens förslag om exponeringsförbud för snusförsäljning stärker folkhälsan?