Fråga 2017/18:765 Utredningsuppdrag till Brottsförebyggande rådet

av Tomas Tobé (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Utsattheten för sexualbrotten har fördubblats på två år, och unga är särskilt utsatta. Därför måste det brottsförebyggande arbetet stärkas, och Moderaterna har föreslagit att det ska göras en bred kartläggning av sexualbrotten – för att få in så mycket kunskap som möjligt om sexualbrotten och den senaste tidens utveckling.

En sådan kartläggning handlar om brottslighetens karaktär, var och i vilka sammanhang brotten begås men också frågan om gärningspersonens bakgrund. Det är det naturliga att göra i det brottsförebyggande arbetet i våra grannländer Danmark, Norge och Tyskland.

Regeringen har efter mycket om och men gett ett uppdrag till Brottsförebyggande rådet (Brå) att utreda just sexualbrotten. Men i SVT:s Rapport den 6 februari kunde vi höra att Brå uppfattar uppdraget på så sätt att det inte ger myndigheten något mandat alls att inkludera frågan om i vilken omfattning gärningspersonerna har utländsk bakgrund. Justitie- och inrikesministern hävdar å andra sidan att uppdraget inte begränsar Brå.

Regeringen borde nu ta sitt ansvar och ge Brå ett tydligt uppdrag att genomföra en fullständig kartläggning av sexualbrotten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Ämnar ministern ändra utredningsuppdraget till Brå i syfte att också inkludera frågan om gärningspersonens bakgrund?