Fråga 2017/18:764 Sis-regler som hindrar snabb hjälp till barn och unga

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Statens institutionsstyrelse, Sis, är den statliga myndighet som ska bedriva individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem. I uppdraget ingår att ge ungdomarna bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet. Placering på ett så kallat Sis-hem sker på socialtjänstens uppdrag efter beslut i förvaltningsrätten.

En förutsättning för placering är att till exempel socialnämndens ordförande i berörd kommun undertecknar beslut om att placering ska ske. I dagens digitaliserade samhälle, som regeringen säger sig värna, finns flera metoder att underteckna ett sådant beslut.

I dag godtar inte alla Sis-hem dubbelkrypterad signering med hjälp av bank-id. Samtidigt kan du deklarera, läsa din journal, ansöka om sjukpenning och föräldraförsäkring samt sköta dina bankärenden med samma metod. Metoden är alltså uppenbart tillräckligt säker enligt andra av regeringen reglerade myndigheter. En klar fördel med bank-id är att den som behöver signera något där beslutet bör ske skyndsamt kan göra det var denne än befinner sig. Ändå nekar Sis i vissa fall denna metod med hänvisning till att det strider mot deras riktlinjer. Det innebär att vissa Sis-hem hänvisar till riktlinjer som andra Sis-hem uppenbarligen inte behöver följa.

En metod som fortfarande godtas är att man faxar det undertecknade beslutet, något som krånglar till det då faxen är förlegad och inte fungerar särskilt väl beroende på var i landet du befinner dig.

Det är orimligt att inte Sis i dagens digitaliserade samhälle godtar signering via bank-id, inte minst med tanke på att de som drabbas är barn och ungdomar.

Regeringen driver en linje om vikten av att följa med i digitaliseringen, men trots detta råder uppenbara oklarheter om riktlinjer i regeringens egen myndighet vad gäller beslut om placering som signerats med bank-id. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vad konkret gör statsrådet för att se till att även Sis följer med i den digitala utvecklingen och godtar bank-id som signeringsmetod, för att barn och ungdomar så snabbt som möjligt ska få den hjälp de är i stort behov av?