Fråga 2017/18:743 Situationen i Turkiet för oliktänkande och minoriteter

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen för oliktänkande och minoriteter i Turkiet är ohållbar. Under de senaste månaderna har händelseutvecklingen blivit alltmer oförutsägbar och går i fel riktning. Organisationer som verkar för mänskliga rättigheter utsätts för allt större påtryckningar, och medlemmar i dessa organisationer har arresterats. Enligt nyhetsbyrån Reuters har över 50 000 människor fängslats efter kuppförsöket. Av dessa är omkring 160 personer journalister. Även akademiker, lärare, parlamentsledamöter och lokalt verksamma politiker, främst tillhörande HDP, har fängslats.

Turkiets fängslande av personer vars brott är att hysa en annan uppfattning än den sittande regeringens är inte acceptabelt. Omvärlden bör agera kraftfullt så att de personer som fängslats på felaktiga och tvivelaktiga grunder släpps fria. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser regeringen och ministern att agera mot den förtryckande behandlingen av oliktänkande och minoriteter i Turkiet, och vilka åtgärder är de beredda att vidta för att förmå Turkiet att släppa dessa fängslade personer?