Fråga 2017/18:739 Tillgänglighet i det digitala samhället

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

SVT Nyheter har nyligen uppmärksammat att många funktionsnedsatta har svårt att använda internet. Enligt en studie som gjorts av föreningen Begripsam tycker uppemot 48 procent av funktionsnedsatta att det är svårt att använda internet. Enligt studien är det framför allt många som tycker att det är svårt att använda e-legitimation och bank-id. Det gäller främst personer med utvecklingsstörning, afasi, stroke och skriv-och talsvårigheter. Uppemot 22 procent av dem som deltagit i studien har varken bank-id eller en e-legitimation.

Det finns en risk att många väljer att helt avstå från att använda internet eftersom det saknas tekniska lösningar som fungerar för den enskilde. Detta riskerar att leda till att personer hamnar i ett digitalt utanförskap. Det finns ett stort behov av att inte låta detta ske. Alla bör ha möjligheten att ta del av det digitala samhället. Det finns därmed ett behov av att göra de statliga digitala tjänsterna och samhällsviktiga tjänsterna enklare och mer tillgängliga. Det är viktigt att motverka att det skapas en digital klyfta i vårt samhälle.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder eller initiativ avser statsrådet att vidta för att motverka att det skapas en digital klyfta i vårt land?