Fråga 2017/18:736 Skattemedel till Ibn Rushd

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

I dag har vi en segregering som fortgår år efter år inom verksamheter som åtnjuter myndighetsstatus men som inte kan granskas. Skattemiljarder pumpas in i Folkbildningsrådet och vidareförs sedan till exempelvis ”studieförbundet” Ibn Rushd. Försök av externa personer att granska skattemedlen som gått till Ibn Rushd har gjorts, och granskningarna har visat på att medlen har slussats vidare till stiftelser med direkt segregerande verksamheter.

Ibn Rushd har letts av och haft ett flertal medlemmar som visat sig ha tydligt extremistiska åsikter. De anses även av många bedömare vara en del av det av flertalet länder terrorklassade Muslimska brödraskapet, en sunnimuslimsk politisk och religiös organisation som har det uttalade målet att bilda en islamisk stat. De önskar nå sitt mål genom att etablera sig inom diverse olika samhällsfunktioner och arbetar på så sätt med ett långsiktigt samhällsbygge. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sedan tidigare varnat för olika muslimska organisationers etablering i Sverige, då detta är något de måste förhålla sig till när de arbetar för att skydda våra grundläggande demokratiska värden. I februari 2017 släpptes även en vetenskaplig förstudie om Muslimska brödraskapet som likaså visade på vikten av att vara försiktig.

Syftena med statens stöd till folkbildningen är att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, att göra möjliggöra en ökad mångfald, att få människor att påverka sin livssituation, att skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen, att utjämna utbildningsklyftor, att höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället samt att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Att stödja Ibn Rushd har direkt motsatt effekt än de syften med statsstödet som anges i förordning 2015:218, varför statsrådet önskas svara på följande fråga:

 

Anser statsrådet att svenska skattemedel ska kunna gå till Muslimska brödraskapet, och hur kan statsrådet motivera statligt stöd till Ibn Rushd utifrån syftena med statens stöd till folkbildningen?