Fråga 2017/18:726 Georgiens rätt till sitt territorium

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Rysslands agerande i de georgiska regionerna Abchazien och Sydossetien är oacceptabelt och sker i strid med grundläggande friheter och internationell rätt. Rysslands agerande sker även i strid med EU:s överenskommelse om vapenvila från den 12 augusti 2008. Det ryska agerandet underminerar den europeiska säkerhetsordningen och är destabiliserande.

Georgien har vid ett flertal tillfällen kontaktat den ryska regeringen i syfte att förmå Ryska federationen att i enlighet med överenskommelsen om vapenvila upphöra med sina militära attacker och dra tillbaka sina militära styrkor från georgiskt territorium.

Vidare är Sydossetien ockuperat av Ryssland, och den ryskledda lokala ledningen planerar att genomföra en illegal folkomröstning om Sydossetiens geografiska tillhörighet. Georgien har aldrig godkänt genomförande av en folkomröstning, varför denna i så fall skulle ske i strid med Georgiens beslut.

Den 24 januari i år beslutade den ryska duman att inkorporera icke-ryska militära styrkor i Sydossetien i den ryska militären.

Rysslands agerande i Georgien är fullständigt oacceptabelt och förödande för Georgien och dess folk. EU bör agera kraftfullt i syfte att förmå Ryssland att agera i enlighet med överenskommelsen från den 12 augusti 2008 och omgående införa vapenvila samt respektera Georgiens rätt till sitt territorium.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är ministern beredd att vid kommande möte med EU:s utrikesministrar verka aktivt för att EU ska intensifiera sitt engagemang i Georgien i syfte att få Ryssland att tillämpa vapenvila i enlighet med överenskommelsen från 2008?