Fråga 2017/18:715 Utvärderingar av forsknings- och innovationsmodeller

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Det finns fyra myndigheter som finansierar forskning. Vetenskapsrådet, Formas, Vinnova och Forte finansierar tillsammans olika former av forskningsprojekt för närmare 12 miljarder kronor per år. Vid sidan av detta finns det även en mängd privata stiftelser som också finansierar olika former av forskningsprojekt. På regional nivå finns det också en rad aktörer som bidrar med finansiering och fördelning av medel. Det brukar i allmänhet vara regioner, kommunförbund eller länsstyrelser som organiserar denna verksamhet.

En region som kommit långt med att utveckla och finansiera forsknings- och innovationsmiljöer är Värmland. Genom en modell som bygger på konceptet smart specialisering har länets forskningsmiljö blivit utsedd till ett center of excellence i EU inom fyra specifika områden. Men de regionala modellerna för att främja och finansiera innovation och attraktiva forskningsmiljöer ser väldigt olika ut runt om i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Är statsrådet villig att verka för en utvärdering av de regionala finansierings- och innovationsmodellerna i Sverige i syfte att identifiera vilka modeller som är mest framgångsrika?