Fråga 2017/18:711 Betydelsen av konsekvensanalyser

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Öppenhet och transparens är avgörande för att kunna stå på en bred grund vid olika avvägande. Att den sittande rödgröna regeringen inte skulle arbeta efter dessa grundläggande principer är helt underkänt.

Därför är det fortfarande skrivet i stjärnorna varför regeringen och ansvariga statsråd på Finansdepartementet (S och MP) inte offentliggör material som ligger till grund för viktiga finanspolitiska avväganden. Regeringen har gett Finansinspektionen mandat att skärpa amorteringskravet och som stöd stod finansmarknadsminister Bolund (MP) på presskonferensen på Rosenbad och hänvisade till regeringens analys av förslagets konsekvenser.

När sedan de handlingar som låg till grund för analysen begärs ut ges svaret att inga sådana finns tillgängliga.

Det är viktigt i olika överväganden att ha på fötterna, därför är bredare analys av förslag och dess konsekvenser oerhört viktigt.

I en artikel utvecklas kritiken ytterligare från både Riksrevisionen och Finanspolitiska rådets tidigare ordförande John Hassler. Riksrevisorn och finansutskottets tidigare kanslichef Ingvar Mattson påpekar att Finansinspektionen borde ha redovisat en bredare analys av de makroekonomiska konsekvenserna, och ekonom John Hassler uttrycker sig på följande sätt: ”Jag tycker det är anmärkningsvärt att inte de fördelningspolitiska konsekvenserna av detta jämförts med andra tänkbara åtgärder, som till exempel slopade ränteavdrag eller förändrad fastighetsbeskattning.”

Med anledning av ovan detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att återkomma med konsekvensanalyser, och delge desamma, och med en mer genomgripande analys av de makroekonomiska konsekvenserna, och garanterar statsrådet att regeringen Löfven inte kommer att agera på ett liknande sätt i framtiden?