Fråga 2017/18:701 Månggifte

av Robert Hannah (L)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Enligt svensk lag är det inte tillåtet att ingå äktenskap med mer än en person i taget. Trots detta är över 300 personer registrerade som gifta med flera. Undantaget i lagen om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap gör att polygama äktenskap erkänns om makarna saknat anknytning till Sverige när de ingick äktenskapet. Av de fall där samtliga makar bor i Sverige är alla sådana att en man är gift med flera kvinnor. Det är inte tillåtet någonstans i världen för en kvinna att gifta sig med flera män. I de polygama förhållanden som i dag erkänns finns det således en medfödd ojämställdhet.

Efter Skatteverkets rapport Månggifte i folkbokföringsregistret har regeringen äntligen aviserat att den kommer att tillsätta en utredning i frågan. Redan i mars 2017 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att en sådan utredning skulle tillsättas. Detta har ännu inte hänt. Regeringen har väntat tillräckligt länge och måste omgående agera och tillsätta en utredning för att hindra att månggifte erkänns och får rättsverkningar i Sverige. Liberalerna anser att frågan bör behandlas inom ramen för den redan pågående Utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv (Ju 2017:06).

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

När planerar statsrådet och regeringen att tillsätta den utlovade utredningen för att stoppa de månggiften som i dag blir erkända och får rättsverkningar i Sverige?