Fråga 2017/18:685 Att inkludera lärarna i arbetet mot hedersvåldet

av Jessica Polfjärd (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Att upptäcka elever som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck är en viktig uppgift för skolan. Men dessvärre efterlevs anmälningsskyldigheten till socialtjänsten inte alltid i hedersrelaterade ärenden trots att det finns en tydlig lagstiftning. Enligt den nationella samordnaren mot våld i nära relationer tvekar ofta personal på till exempel skolor inför att göra en anmälan. Man vill inte blanda sig i och riskera att förstöra eller försämra den viktiga relationen till föräldrarna. En del har dåliga erfarenheter av när anmälan gjorts och är av uppfattningen att det blir värre om en anmälan görs alternativt att det inte leder till någon åtgärd av socialtjänsten. Det finns inte alltid tillräcklig kunskap om hur socialtjänsten arbetar. En förutsättning för att skolan ska kunna hjälpa elever med hedersproblematik är att någon på skolan ser och förstår elevens livssituation, utsatthet och behov.

Regeringen har infört obligatoriska moment om våld i nära relationer i utbildningar till yrken som möter utsatta personer. Dessa är fysioterapeutexamen, juristexamen, läkarexamen, psykologexamen, sjuksköterskeexamen, socionomexamen och tandläkarexamen, men det saknas fortfarande för lärare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att se till att lärarnas utbildning innefattar obligatoriska moment om våld i nära relationer?