Fråga 2017/18:679 Utförsel av stöldgods ur landet

av Anders Åkesson (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det framstår som rimligt att också tullen ingår i en rättskedja för trygghet i hela landet och att den därför borde ges befogenhet att ingripa och förhindra att stöldgods för miljardvärden lämnar landet varje år.

Stulet gods för uppskattningsvis 1–2 miljarder kronor försvinner ut ur landet varje år, enligt Larmtjänstpodden som tagit del av försäkringsbolagens statistik. Det är främst landsbygden som drabbas när lyxbilar, bildelar, entreprenad- och jordbruksmaskiner, båtmotorer, handverktyg och robotgräsklippare försvinner. Tullen står i dag handfallen inför utflödet av tjuvgods eftersom man saknar lagstöd att ingripa. Stölden är ett brott enligt brottsbalken, men när godset väl kommer till gränsen är det inte längre ett stöldbrott utan ett häleribrott. Juridiskt har tullen ingen befogenhet att ingripa vid misstänkt utförsel av stöldgods.

Landsbygden kan inte vara undantagen från en fungerande rättsapparat. Alla de stölder som sker där, och där stöldgodset sedan lämnar landet, drabbar enskilda människor, entreprenörer och företag.

För att tullen ska få ingripa krävs det antingen en ändring i brottsbalken eller en ny förordning. Det går fortare att få till en förordning; en sådan kan regeringen besluta om.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Kommer ministern att ta initiativ i syfte att ge tullen denna befogenhet att ingripa?