Fråga 2017/18:673 Åtal om hedersbrott

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen bekräftas bilden, senast i Brottsförebyggande rådets undersökning, att antalet anmälningar när det gäller hedersbrott, som äktenskapstvång, fortsätter att öka. Vi har från Liberalerna tidigare uppmärksammat behovet av fler åtgärder för att alla anmälningar ska utredas grundligt och behovet av bättre markeringen inom polisen när det gäller anmälningar kring hedersbrott med mera. Vi vet också att få ärenden går vidare till åtal och att ytterst få fortfarande har dömts för dessa avskyvärda och allvarliga brott. När det till exempel gäller brottet äktenskapstvång finns det i dag endast två domar i Sverige.

Hela rättskedjan måste förstärka sin kompetens och handläggning av de hedersrelaterade brotten. Fler brottsoffer måste få upprättelse och känna att rättsväsendet tar deras anmälningar, deras oro och hoten som riktas mot dessa personer på stort allvar.

Mot bakgrund av en fortsatt oroande utveckling, där enskilda fortsatt utsätts för hedersförtryck och våld är det angeläget att se över rättsväsendets hantering.

Med anledning av detta blir min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att fler ärenden ska kunna leda till att förövare lagförs, och är regeringen beredd att till exempel införa hedersbrott som straffskärpningsgrund?