Fråga 2017/18:666 Klinisk läkemedelsprövning

av Jenny Petersson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

En ny rapport från Vetenskapsrådet visar att det i dag är mycket ovanligt att svenska patienter får möjlighet att delta i en klinisk läkemedelsprövning. Denna trend måste brytas. 

Klinisk forskning handlar om att få en ökad förståelse för hur människokroppen fungerar och svarar på olika läkemedel och behandlingar. Genom att skapa sig en ökad förståelse för detta kan man hitta olika behandlingsmetoder som bättre passar patienten. Nästan alltid genomförs prövningarna i samarbete mellan läkare, vårdpersonal och det företag som ansvarar för utvecklingen av den nya behandlingen. Klinisk forskning och läkemedelsprövningar är således avgörande för Sveriges utveckling som forskningsland och för att man ska kunna erbjuda patienter bästa möjliga vård.

Regeringen har gett Vetenskapsrådet ett samordnande uppdrag att stödja och utveckla förutsättningarna för att bedriva kliniska prövningar av hög kvalitet och bibehålla Sveriges position som ett konkurrenskraftigt och attraktivt land att förlägga studier i.

Vetenskapsrådets rapport visar att trenden fortsätter – med en låg andel patienter i kliniska läkemedelsprövningar. Dessutom skiljer delaktigheten mycket mellan olika ämnesområden, och patientens ålder spelar stor roll för deltagandet.

Min fråga till socialminister Annika Strandhäll är:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några konkreta åtgärder för att bryta den negativa trenden med en låg andel patienter i kliniska läkemedelsprövningar?