Fråga 2017/18:661 Olyckor med EU-trailrar

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Olyckor med EU-trailrar har uppmärksammats mer och mer, och något måste göras.

I Sverige får lastbilar vara upp till drygt 25 meter långa. EU:s tillåtna maxlängd för dragbil och påhängsvagn är 16,5 meter, och där kopplas ofta släpvagnen till en mycket lättare och kortare dragbil. 

I Norge har man forskat i frågan och konstaterat att EU-trailern är en mycket olycksdrabbad typ av ekipage på vägarna. 22 procent av de händelser som registrerades var utländska fordon och då främst EU-trailrar.

EU-trailrars svagheter är de tvåaxliga dragbilarna, som har kort hjulbas och vändskivekopplingar med höga friktionskrafter.

I Norge har man visat att drivdäcken, i synnerhet tyngden på drivhjulen, har stor betydelse för lastbilars förmåga att ta sig upp för backar och för att komma igång efter att ha stannat i sliriga uppförsbackar. Lastade fordon och fordon med boggilyft har bättre förmåga att klara av backar. Detta gör att svenska lastbilar ofta klarar vinterväglaget betydligt bättre.

Nyligen inträffade en allvarlig olycka med dödlig utgång på E4 mellan Timrå och Härnösand där en EU-trailer var inblandad och lastbilen vek sig som en fällkniv över vägen.

Forskning finns om riskerna med dessa EU-trailrar.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minska riskerna och antalet olyckor med EU-trailrar på våra vägar?