Fråga 2017/18:652 Småskaliga vattenkraftverk

av Sten Bergheden (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Många av våra småskaliga vattenkraftverk slåss i dag för sin överlevnad trots att de är en viktig elproducent, bidrar starkt till en levande landsbygd och har höga kulturvärden.

Det är snart två år sedan riksdagen gav ett tydligt tillkännagivande till regeringen där man bland annat menade att reglerna för att få tillstånd till vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar bör förenklas och att regelverket för nya tillståndsprövningar ska vara flexibelt och anpassat till småskaliga verksamheter

Sedan kom energiöverenskommelsen som bland annat slog fast att reglerna för omprövning av nya tillstånd ska förenklas så långt som möjligt.

Men vad har regeringen gjort? Många av våra småskaliga vattenkraftverk hotas fortfarande av nya byråkratiska tillståndsprocesser, och regeringen inte vill förändra eller underlätta för de småskaliga vattenkraftverken trots tydliga besked från Sveriges riksdag.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit eller avser att vidta för att underlätta tillståndsgivningen för de småskaliga vattenkraftverken?