Fråga 2017/18:65 Försvarsmakt för demokrati

av Stig Henriksson (V)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmakten brukar ofta framhålla att man skyddar de demokratiska värdena. Det heter, som man skriver på sin hemsida, att ”vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer”. I den friheten brukar bland annat rätten att torgföra sina åsikter lyftas fram som en självklar del.

Den 16 september ägde en demonstration mot Aurora 17 och Nato rum i Göteborg. Protesten arrangerades av 33 organisationer som slöt upp mot Nato på svensk mark. För att få ihop pengar till arrangemanget bad man sympatisörer och deltagare att hjälpa till att bekosta material och resor via Swish.

Ett par dagar före demonstrationen avslöjade SVT Nyheter Väst att minst ett tjugotal anställda inom Försvarsmakten och hemvärnet deltagit i ett försök att ekonomiskt sabotera protesten. En uppmaning via Facebook spreds där människor ombads skänka enstaka kronor. Eftersom Swish tar ut två kronor i avgift för varje överföring för föreningar och organisationer var alltså syftet att insamlingen skulle göra en ekonomisk förlust. Många fler än bara de anställda nappade också på uppmaningen.

Kommunikationsdirektören Marcela Sylvander har på Försvarsmaktens blogg uttryckt att Försvarsmakten inte står bakom beteenden och aktiviteter som försvårar för andra att ge uttryck för sina åsikter. Det är dock i sammanhanget ett något skralt svar på ett i grunden mycket allvarligt agerande. Trots att det inte rör sig om särskilt stora summor handlar det om viktiga demokratiska principer. Ska anställda i Försvarsmakten tillåtas att arbeta mot demokratiska uttryck som protesterna mot Aurora 17?

Det mediala nyhetsflödet domineras av ett okritiskt förhållningssätt till Aurora 17 och Natos deltagande. Att i det sammanhanget ekonomiskt försvåra för organisationers opinionsbildning är allvarligt. Att det dessutom sker av anställda i Försvarsmakten och hemvärnet är anmärkningsvärt. 

Jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att Försvarsmakten ska se över hur man arbetar med att också internt implementera de goda målsättningarna om att främja demokrati och yttrandefrihet?