Fråga 2017/18:646 Organdonationer

av Jenny Petersson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Den första januari i år väntade 817 patienter på att få organ för transplantationer. Trots att antalet donationer ökat under senare år råder det fortfarande en stor brist på organ som njurar, levrar och lungor i Sverige. Varje år dör mellan 30 och 50 personer innan de hinner få organ transplanterade. I fjol dog 40 personer i väntan på en transplantation. Samtidigt tillsätter regeringen ytterligare en utredning om organdonationer. Det är fullständigt oacceptabelt att människor ska behöva dö i väntan på utredningar. Den nya lagstiftningen som skulle öka antalet donationer dröjer nu ytterligare. Regeringen måste agera skyndsamt och visa politisk handlingskraft för att de otydligheter i nuvarande lag och regelverk som utgör hinder för organdonationer tas bort.

Enligt den statliga utredningen som presenterades den 30 september 2015 är 85 procent av den svenska befolkningen positivt inställda till att donera sina organ efter sin död. Trots den höga donationsviljan har Sverige inga höga siffror när det gäller antalet genomförda organdonationer. Utredningen innehöll många viktiga förslag om hur antalet organdonationer kan öka så att fler patienter blir transplanterade. Trots att en enig grupp av olika experter, bland annat inom etik och juridik, stod bakom utredningsförslaget har propositionen till riksdagen skjutits upp flera gånger.

Det har gått långt över två år sedan Donationsutredningen lade fram sina förslag om hur antalet organdonationer ska kunna öka i Sverige. Så sent som i somras, 2017, utlovade Annika Strandhäll att en proposition skulle ligga på riksdagens bord före årsskiftet. Det råder inga tvivel om att ett lagförslag ska vara oklanderligt utifrån juridiska aspekter. Men frågan verkar inte ha prioriterats i Regeringskansliet.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

När anser ministern att vi kan förvänta oss att se ett konkret lagförslag på bordet?