Fråga 2017/18:642 Regionala skillnader vid förlossning

av Jenny Petersson (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

År 2016 föddes det totalt 121 511 barn i Sverige, knappt 5 000 fler än året dessförinnan. Vård i samband med barnafödande är så mycket mer än bara själva förlossningen. De blivande föderskorna måste kunna känna sig trygga både före, under och efter förlossningen.

Bristningarna har minskat något de senaste tio åren, men antalet och graden av dessa varierar kraftigt mellan olika landsting och sjukhus och från år till år. Skillnaderna mellan landstingen är fortfarande stora.

Alla kvinnor som vistas i Sverige har rätt till en god och säker förlossningsvård på lika villkor. Var du bor ska inte avgöra om du får en trygg och säker förlossning. Det finns dock skillnader beroende på var man bor i landet. Nya siffror från Socialstyrelsen visar att i Region Jämtland Härjedalen drabbades 6,7 procent av förstföderskorna av allvarliga bristningar, och i Stockholms läns landsting 6,5 procent, vilket kan jämföras med 2,3 procent i Halland.

Enligt SKL:s kartläggningar anser de flesta landsting att man behöver öka kompetensnivån kring bristningar. Det handlar inte bara om att förebygga, utan även om att upptäcka och åtgärda dem och förbättra omhändertagandet av patienten på förlossningsavdelningen och efter hemgång när en skada har inträffat.

Regeringen har riktat pengar – 400 miljoner kronor per år – till förlossningsvården och utökat den satsningen med 1 miljard kronor per år i en femårig satsning 2018–2022. Satsningarna verkar dock inte minska eller få bukt med de regionala skillnaderna.

Alla föräldrar ska kunna känna sig trygga hela vägen – före, under och efter graviditeten. Skillnaderna i bristningar i olika delar av landet är orimligt stora och innebär att vården inte är jämlik för alla kvinnor. Detta är oacceptabelt och något som regeringen måste ta på större allvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilken konsekvensanalys gör ministern baserat på de siffror som visar på stora regionala skillnader när det gäller bristningar och skador efter förlossning, och vilka åtgärder kommer att vidtas för en jämlik vård för alla kvinnor i landet?