Fråga 2017/18:640 Nolltolerans mot brott

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den dåliga integrationen i Sverige har de senaste åren varit ett hett ämne i den offentliga debatten, inte minst efter flyktingkrisen 2015, men även i samband med att antalet no go-zoner ökat. Gängkriminalitet, skjutningar, bombdåd och våldtäkter har blivit något vi fått läsa om allt oftare i tidningarna, och inom polisen ser vi en myndighet i kris. Diverse förslag från Sverigedemokraterna har under åren landat på riksdagens bord, där partiet kraft betydligt hårdare tag mot kriminella och ett starkare skydd för brottsoffer, dock med ganska lite gehör.

SVT:s Agenda har låtit intervjua den prisbelönta borgmästaren i den belgiska staden Mechelen, som lyckats vända trenden med omfattande gängkriminalitet, inbrott, personrån och butiksrån i en av de värst drabbade städerna i Belgien. Receptet på denna framgång handlar om såväl polisiära som sociala insatser, och man har utfärdat en uttalad nolltolerans mot brott. Hundratals övervakningskameror har installerats och polisnärvaron har ökat.

Utvecklingen i Sverige är enligt såväl undertecknad som för många andra oerhört dyster, men det finns hopp.

Med anledning av detta exempel önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Arbetar ministern med att följa exemplet med hur Mechelen har lyckats vända den fruktansvärda utvecklingen av brott, och vilka nya åtgärder mot brott kan riksdagen väntas få se på riksdagens bord?