Fråga 2017/18:634 Falska skyddskommittéer

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Enligt nuvarande lagstiftning har regionala skyddsombud (RSO) rätt att komma in och företräda de anställda på ett företag där facket har medlemmar och där det inte finns någon skyddskommitté. Om det finns en skyddskommitté på företaget får RSO inte tillträde till arbetsplatsen.

En skyddskommitté ska vara sammansatt av representanter för både arbetsgivaren och arbetstagarna. I en skyddskommitté ska skyddsombud ingå bland ledamöterna. Om arbetsgivaren har eller brukar ha kollektivavtal ska facket utse arbetstagarledamöter och skyddsombud. Om arbetsgivaren inte har eller brukar ha kollektivavtal är det arbetstagarna på arbetsplatsen som utser arbetstagarrepresentanter i skyddskommittén och skyddsombud.

LO och LO-förbunden vittnar om att så kallade falska skyddskommittéer blivit vanligare på arbetsmarknaden. Dessa ”skyddskommittéer” tillsätts på arbetsgivarens initiativ utan att lagens förutsättningar är uppfyllda. Syftet är att stänga RSO ute från arbetsplatsen. Enligt LO och LO-förbunden är detta ett växande problem, framför allt i vissa branscher. Svenskt näringsliv, å sin sida, tillbakavisar föga förvånande arbetstagarorganisationernas uppgifter.

LO och LO-förbunden har tagit fram en vägledning som tydliggör när och mot vem de regionala skyddsombuden kan ställa arbetsmiljökrav. I vägledningen lyfts bland annat problemet med falska skyddskommittéer fram och hur de regionala skyddsombuden bör hantera detta.

Problemet med falska skyddskommittéer nämns i betänkandet Ett arbetsliv i förändring – hur påverkas ansvaret för arbetsmiljön? (SOU 2017:24). Utredningen lämnar dock inga förslag på hur man ska komma till rätta med problemet. Utredningen konstaterar att om en arbetstagarorganisation anser att en skyddskommitté utsetts på felaktiga grunder återstår det att driva ärendet arbetsrättsligt (SOU 2017:24, s. 256).

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att dels kartlägga förekomsten av så kallade falska skyddskommittéer, dels komma till rätta med problemet?