Fråga 2017/18:630 Turkiets angrepp mot kurderna i Syrien

av Yasmine Posio Nilsson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Just nu pågår en aggressiv turkisk offensiv mot de kurdiska områdena i Syrien. Offensiven är ett militärt angrepp på hela det kurdiska folket. Det är uppenbart att det Sverige, EU och FN gjort inte på något sätt fått Erdoğan att respektera vare sig demokratiska principer eller mänskliga rättigheter.

Attackerna började den 19 januari med att Turkiet angrep kurdiska områden i norra Syrien. Dagen efter fortsatte offensiven med flygattacker, och nu har turkiska markstyrkor gått in i staden Afrin. I skrivande stund har redan minst 150 mål attackerats, och flera civila har skadats eller fått sätta livet till.

Turkiet har under lång tid gått mot ett alltmer auktoritärt styre. Fängslanden av oppositionella, journalister och kurder har fått pågå utan att omvärlden agerat med tillräcklig styrka. I stället för att markera mot Turkiet har Sverige genom olika handelsavtal och bidrag från EU för att stoppa flyktingar gett sitt tysta stöd. Utrikesministern har tidigare svarat på interpellationer om detta väckta av Hans Linde och Amineh Kakabaveh. I december 2016 löd svaret: ”Vi ska dessutom använda vårt reformstöd mycket tydligt, och vi ska ge de modiga männen och kvinnorna i Turkiet hjälp i vetskapen om att EU inte stänger dörren. Vi säger inte att nu slutar vi att förhandla med er, nu inför vi sanktioner, nu drar vi tillbaka allt det som hittills har varit våra möjligheter att påverka processen, för vad skulle då hända i Turkiet?”

Resultatet ser vi nu. Turkiet har inte bara fortsatt att tysta oppositionen genom att stänga medier, avskeda offentligt anställda, fängsla politiker och utfärda Interpolefterlysningar på svenska medborgare. Nu har man gått så långt att man inlett en militär offensiv i ett annat land. Målet är bland annat att krossa YPG och YPJ, som spelat en avgörande roll i kampen mot Daish/IS. Med Erdoğans retorik blir de som bidragit till att stabilisera norra Syrien och som planerar att gå till öppna och fria val i demokratisk anda likställda med terrorister. Som tack för sitt hyllade motstånd möts de av bomber och repression.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur kommer ministern att agera för att Sverige, både som enskilt land och som medlem i EU och FN, ska verka för att Turkiets bombningar och militära angrepp mot kurderna i Syrien upphör?