Fråga 2017/18:625 Krafttag mot mutor

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Azerbajdzjan är enligt sin författning en demokrati, men i praktiken är landet enligt Utrikespolitiska Institutet en diktatur. Parlamentsvalet 2015 har kritiserats, men ingen förändring i riktning mot ökade inslag av demokrati har noterats. I landet finns fängslade journalister och oppositionella. Det ekonomiska systemet i landet är präglat av korruption och bristande insyn. Enligt Utrikesdepartementet uppvisar Azerbajdzjan ”allvarliga brister i respekten för mänskliga rättigheter” bland annat gällande press- och yttrandefrihet, valgenomförande, rättsstatens principer och rättigheter för kvinnor och hbtq-personer.

Europarådets antikorruptionsprogram Greco har konstaterat att korruption är ett av Azerbajdzjans största problem, trots upprepade internationella försök till förbättringar och större öppenhet.

Det förekommer frekvent rykten om att internationella organisationer, företag och även privatpersoner tar emot mutor från Azerbajdzjan. Även Sverige förekommer i dessa rykten. Detta är självfallet oerhört allvarligt och kan innebära att de aktuella organisationerna, företagen och personerna begår kriminella handlingar. Det är därför allvarligt när svenskt bistånd går till organisationer som bevisligen har tagit emot mutor. Vidare är det även illa när Sverige betalar medlemsavgifter till internationella organisationer där det är bevisat att mutor förekommer högt upp i organisationens ledning.

I syfte att minska förekomsten av mutor i Sverige, i verksamheter som Sverige finansierar och i organisationer där Sverige är deltagare skulle en åtgärd kunna vara att finansiella avgifter eller bistånd upphör till dess att mottagaren kan visa att korruption inte längre förekommer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att aktivt arbeta för att Sverige varken direkt eller indirekt ska stödja fortsatt utbetalning av mutor från Azerbajdzjan?