Fråga 2017/18:623 Beskattning vid utflyttning från Sverige

av Margareta Cederfelt (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

En viktig del i den fria rörligheten är utöver rörlighet för personer rörlighet av kapital, varor och tjänster. Skatteverkets förslag om beskattning vid utflyttning från Sverige kommer att leda till inlåsningseffekter i båda riktningar – såväl inflöde som utflöde. Förslaget har beskrivits som syftande till att skydda den svenska skattebasen, men det kan också uppfattas som ett slags försök till inlåsning inom Sveriges gränser. Därmed stämmer förslaget dåligt överens med den syn på öppenhet och fri rörlighet som annars ofta värnas och som tjänat Sverige väl under lång tid.

Det finns en risk att förslaget tolkas negativt av investerare och företagare som står inför att expandera, söka nya marknader och öka antalet anställda. Sådana satsningar kommer då att göras med bas i andra länder än Sverige. Med den typen av negativa effekter krymper skattebasen, och den beräknade skatteintäkten för staten om 1 miljard kronor riskerar att utebli. För att möta en sådan utveckling är det än mer angeläget att den svenska ägarbeskattningen görs mer konkurrenskraftig än i dag.

Inlåsningseffekterna riskerar med andra ord att allvarligt drabba Sverige och svenskt företagande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Är ministern beredd att skrota Skatteverkets förslag om beskattning vid utflyttning från Sverige i syfte att stödja den fria rörligheten av människor, varor och kapital?