Fråga 2017/18:612 Regeringen och Försvarsberedningen

av Sofia Fölster (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I december 2017 överlämnade Försvarsberedningen sin rapport till regeringen där man bland annat menar att det varken kan uteslutas ett väpnat angrepp mot Sverige eller att militära maktmedel och hot om sådana kan komma att användas mot Sverige. Regeringen är dock splittrad i sin syn på Försvarsberedningens analys. Utrikesminister Margot Wallström menar att ett väpnat angrepp mot Sverige ”inte är sannolikt”, medan försvarsminister Peter Hultqvist hävdar att det ”inte kan uteslutas”.

Det är givetvis förvånande och oroande att regeringen inför öppen ridå visar upp sin oförmåga till samsyn och går emot Försvarsberedningens arbete samt att två ledande regeringsmedlemmar därtill gör helt olika bedömningar av säkerhetsläget för vårt land. I en tid av ökande oro och risk för konflikter i vårt närområde krävs det en handlingskraftig regering som tar signaler på allvar och är beredd att agera.

Att Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementet i detta läge uppenbarligen gör helt skilda tolkningar av Försvarsberedningens rapport är allvarligt och kräver en förklaring. 

Därför vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilken säkerhetspolitisk bedömning gör ministern av risken för ett väpnat angrepp mot Sverige, och talar ministern för hela regeringen?