Fråga 2017/18:605 Ungdomspåföljder

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna vill se skärpta påföljder för unga lagöverträdare. Syftet är att unga lagöverträdare ska få en kännbar konsekvens men också att unga tidigt ska få hjälp att lämna sitt kriminella liv bakom sig.

Moderaterna har tidigare föreslagit att införa helgavskiljning med fotboja som påföljd. Detta innebär till exempel att en ung lagöverträdare ska vara tvingad att vistas i sin bostad, eller tvärtom, under helger och kortare perioder. Avsikten är också att den unge ska delta i till exempel påverkans- och attitydprogram, praktik eller organiserad fritidsverksamhet. Detta ska övervakas med elektronisk fotboja.

Redan 2015 tillkännagav riksdagen att regeringen bör se över hur ungdomspåföljden helgavskiljning med fotboja kan utformas för att återkomma med ett sådant förslag till riksdagen.

Frågan har utretts men jag kan konstatera att inget förslag gällande detta finns i regeringens propositionsförteckning för tiden januari–september 2018 trots att det har gått nästan tre år sedan tillkännagivandet.

I februari 2017 aviserade justitie- och inrikesministern i SVT:s Agenda att regeringen skulle komma med förslag under 2017 om just sådana ungdomspåföljder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att lägga fram förslag om skärpta ungdomspåföljder under 2018?