Fråga 2017/18:591 Sjöfartsverkets bristande sjöräddningskapacitet

av Daniel Bäckström (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sjöräddningstjänsten har en viktig roll i samhället. I verksamheten som Sjöfartsverket har ansvar för ingår såväl efterforskning och räddning av människor i sjönöd som sjuktransporter från fartyg.

Därför är det oerhört allvarligt att Sjöfartsverkets sjöräddning med helikoptrar under en längre tid har omgärdats av stora problem. Allvarliga brister finns i kapacitet och bemanning som gör att verksamhet och beredskap inte alltid kan upprätthållas som den ska. Det har mer än en gång rapporterats att verksamheten inte kan upprätthållas på grund av dåligt väder. Det är ofattbart att sjöräddningen är beroende av fint väder för att fungera.

Nyligen rapporterades att sjöräddningen i Östersjön helt stod utan räddningshelikoptrar, och tidigare rapportering har visat att helikoptrar inte har kunnat lyfta bland annat på grund av dåligt väder. På Östersjön sker dagligen oerhörda mängder godstransporter och färjetrafik. Det är lätt att föreställa sig situationer där sjöräddningen måste aktiveras. Man behöver bara dra sig till minnes Estoniakatastrofen för att föreställa sig vilka enorma konsekvenser den bristande sjöräddningen kan få, och även om inte alla händelser är så katastrofala på samhällsnivå som Estonia kan konsekvenserna för enskilda individer bli oerhörda när sjöräddningshelikoptrar inte kan lyfta om olyckan är framme eller om en passagerare på en färja blir allvarligt sjuk.

Den bristande sjöräddningskapaciteten riskerar inte bara att negativt påverka enskilda individer utan också bland annat Försvarsmaktens verksamhet och svensk incidentberedskap.

Min fråga till statsrådet blir därför:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet och regeringen vidta för att Sverige ska få en sjöräddningstjänst som kan fungera dygnet runt, såväl i fint som i dåligt väder, och som medborgarna kan känna sig trygga med?