Fråga 2017/18:59 Arlandas preclearance

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Förutsättningen för att en flygplats ska få en preclearance för resor till USA är att minst ett amerikanskt flygbolag trafikerar flygplatsen. Två amerikanska bolag – United och Delta Airlines – har trafikerat Arlanda, men från och med nästa sommar har Delta beslutat att lägga ned säsongstrafiken mellan Stockholm och New York. Kvar har vi alltså bara ett flygbolag som trafikerar Arlanda även nästa sommar. Osäkerheten kring detta är dock stor då United inte gett besked kring framtiden. Avtalet ska tecknas 2020 och planeras träda i kraft 2021, och för att Arlanda ska få en preclearance krävs därför att United väljer att betrakta Stockholm som en destination värd att flyga till i åtminstone två tre år till.

Med en preclearance till USA stärks Arlandas roll som ett nav för flyget i Skandinavien. Resandet underlättas genom enklare gränskontroller, och förutsättningarna för fler direktförbindelser stärks. Införandet av en preclearance har dessutom ett mycket stort stöd bland dagens USA-resenärer.

I februari 2015 meddelade regeringen sin avsikt att möjliggöra ett införande av US preclearance på Arlanda. Efter detta har dock regeringen valt att införa en flygskatt, och trots att denna sänkts för resor till USA i ett tydligt försök att minska risken att preclearance ställs in meddelar amerikanska ambassaden att skatten påverkar hela det ekonomiska upplägget kring preclearance.

Regeringens tvetydiga inställning och handlande i frågan skapar en osäkerhet som i slutändan riskerar att leda till en utebliven preclearance för Sverige och Arlanda. Det är en allvarlig utveckling och påvisar en bristande konsekvensanalys från regeringens sida.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad avser statsrådet att göra för att motverka flygskattens inverkan och underlätta arbetet kring avtalet om preclearance för Arlanda?