Fråga 2017/18:588 Ny polisstation i Västerås och framtida häktesverksamhet

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kriminalvården har nu fattat ett definitivt beslut om att inte ersätta häktet i Västerås med ett nytt. Häktet har varit en del av det nuvarande polishuset och har nu dömts ut, och efter en incident har verksamheten varit stängd i ett par år i väntan på en lösning. Nu är det klart att Västerås, med 150 000 invånare, inte får ett nytt häkte. Det är ett dåligt beslut och kommer att fortsatt påverka kriminalvårdens och polisens medarbetare negativt. Ett häkte krävs på en stor ort med omfattande verksamhet och inte minst närhet till domstol, polisstation och åklagarkammare.

Kriminalvården vill i stället att häktet flyttas permanent till Salberga. Liberalerna har i två år krävt besked från regeringen om häktet utan att få ett tydligt svar, men nu har vi det.

Frågan om rättsväsendets verksamheter i Västerås måste belysas återigen. Polisstationen behöver också moderniseras. Det är bättre att bygga nytt än att renovera det befintliga.

När frågan om polisstation är aktuell borde regeringen ge Kriminalvården i uppdrag att titta på en lösning där ett nytt häkte kan infogas i en ny polisstation. Denna lösning har vi sett på flera håll i landet och borde även övervägas för Västerås del. Att ha ett häkte nära är viktigt resursmässigt men inte minst arbetsmiljömässigt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson;

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för att Västerås återfår ett häkte, exempelvis som del av en ny polisstation, och när kan i så fall detta beslut fattas?