Fråga 2017/18:584 Ansvarsfördelning mellan klimatministern och miljöministern

av Rickard Nordin (C)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Regeringen aviserar på Dagens Nyheters debattsida att man förbereder en proposition om förändringar av djurskyddslagen. I sakfrågan får vi givetvis återkomma när ett konkret förslag föreligger, men i nuläget är det utifrån denna artikel av vikt att bättre förstå ansvarsfördelningen inom regeringen. Artikeln är undertecknad av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Djurskyddsfrågor har historiskt främst hanterats av miljöministern och av den minister som handhar jordbruksfrågor. Kopplingen mellan djurskydd, som av ministrarna exemplifieras med övergivna sommarkatter, och internationellt utvecklingssamarbete och klimat får sägas vara diffus. 

Det är avgörande att veta var frågor hör hemma i regeringen, såväl för riksdagsledamöternas arbete och ansvarsutkrävande som för mediernas granskning och väljarnas förståelse. Det är statsministern som ansvarar för arbetsfördelningen inom regeringen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Hur är ansvaret fördelat mellan ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, som synbarligen nu hanterar djurskyddsfrågor, och miljöministern?