Fråga 2017/18:581 Regelförenklingar hos myndigheter

av Jörgen Warborn (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Näringslivets Regelnämnd (NNR) gör för tredje året i rad en granskning av de statliga regleringsbreven och instruktionerna till 24 myndigheter som är relevanta för företag i Sverige, med avseende på regelförbättringar och förenklingar.

Som NNR konstaterar i sin granskning finns det en viss diskrepans mellan regeringens uttalande ambitioner att minska regelkrånglet och det faktiska utfallet. Enligt deras utredning nämns regelförbättring och företagarnas villkor inte alls i de flesta av årets regleringsbrev.

”Den samlade känslan är att regeringen, trots att den säger att regelförbättring är viktigt, egentligen inte prioriterar frågan. De resultat som förbättrats sedan förra året är att fyra myndigheter fått nya uppdrag, men dessa är tyvärr mycket begränsade både i omfattning och i betydelse, säger Andrea Femrell, VD på Näringslivets Regelnämnd NNR.”

Just krångliga regler som tar tid i anspråk och fördyrar för företag är en konkurrensnackdel och har återkommande framförts av svenska företag som ett förbättringsområde. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att ta till sig av NNR:s kritik och se över regleringsbreven för att faktiskt minska regelbördan för svenska företag?