Fråga 2017/18:578 Försvarsberedningens formulering

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

För en knapp månad sedan överlämnade Försvarsberedningen rapporten Motståndskraft – Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025.

Försvarsberedningen är det forum där riksdagens samtliga partier samt regeringen är representerade för att staka ut svensk försvarspolitisk inriktning framgent.

I rapporten har samtliga partier, förutom Vänsterpartiet, ställt sig bakom formuleringen ”ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”. Detta är ett paradigmskifte från föregående formulering som löd ”ett enskilt angrepp mot Sverige är osannolikt”.

Då alla partier, inklusive Socialdemokraterna, är representerade i Försvarsberedningen och dessutom står bakom den formulering som går att läsa däri är det svårförståeligt att den äldre, väsentligen annorlunda, formuleringen används av både utrikesministern och Utrikesdepartementet.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är därför:

Vilken är egentligen den svenska utrikespolitiska hållningen i frågan – står ministern bakom den formulering som Försvarsberedningen använder sig av?