Fråga 2017/18:575 Desinformation gällande vaccin

av Sofia Arkelsten (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Det aktuella mässlingsutbrottet i Göteborg är oroande. Enligt branschtidningen Läkemedelsvärlden är antalet som smittats av och avlidit till följd av sjukdomen rekordhögt i Europa. I Göteborg har 12 fall av mässling bekräftats, och ytterligare 63 nyfödda barn är i riskzonen för smitta. Att nyfödda barn inte har skydd mot mässling och utsätts för smittorisk är en farlig och oacceptabel situation som enkelt går att undvika med hjälp av vaccination.

De allra flesta svenska barn blir vaccinerade genom det svenska vaccinationsprogrammet, men det finns fortfarande grupper där deltagandet är lägre och desinformation förekommer.

Vaccinationer når sin fulla effekt när så många som möjligt är vaccinerade. Detta kallas flockimmunitet. Det är uppenbart att visst vaccinmotstånd är organiserat. Även om det rör sig om få individer är dessa högljudda och sprider desinformation som är direkt farlig. De föräldrar som inte vaccinerar sina barn utsätter också andra människor för fara när de motverkar förebyggande av smitta. Detta skapar lidande och utsätter både barn och vuxna för onödig fara.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser ministern att motverka den desinformation som sprids angående vaccinationer?