Fråga 2017/18:570 Befrielse från medborgarskap vid risk för tvångsgifte

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Enligt den svenska medborgarskapslagen får den som är eller önskar bli utländsk medborgare befrias från sitt svenska medborgarskap efter ansökan. Befrielse skall medges den som saknar hemvist i Sverige. Den som har hemvist i Sverige får vägras befrielse endast om det finns särskilda skäl.

Om en sådan ansökan gäller ett barn ska båda vårdnadshavarna eller den som har ensam vårdnad skriva under ansökan. Om barnet har fyllt 12 år måste barnet samtycka till att få bli befriad från svenskt medborgarskap. Ett barn kan heller inte ensamt ansöka om medborgarskap på nytt.

Den 5 januari rapporterade Dagens Nyheter om en ung flicka i Mjölby som enligt uppgift förts till sina föräldrars hemland och där utsatts för försök till tvångsgifte. Enligt rapporteringen fick flickan hjälp att ta sig tillbaka till Sverige, men väl här visade det sig att pappan upphävt hennes svenska medborgarskap.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Har regeringen för avsikt att genomföra ändringar i tillämplig lagstiftning för att undvika att vårdnadshavare ansöker om befrielse från medborgarskap för barn som löper risk för tvångsgifte?