Fråga 2017/18:57 Förenkling för vägsamfällighetförening

av Cecilia Widegren (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har en rad samfällighetsföreningar. Samfällighetsföreningar motsvaras av ägartyp "62: Samfäll. o. Sambruk.", och fastighetstypen kan vara en rad möjliga.

En samfällighet är mark eller annat utrymme som hör till flera fastigheter gemensamt. Med mark avses dock såväl mark som vattenområden. En samfällighetsförening ska bildas enligt lag när flera fastighetsägare tillsammans äger gemensam egendom, så kallade samfälligheter.

Flera vägsamfälligheter i Sverige har bekymmer då föreningen behöver ändra en del andelstal. Detta som en följd av att flera fastighetsägare numera bor året runt i fastigheter som tidigare enbart varit sommarboenden. Kostnaden för omprövningsförrättning hos Lantmäteriet är en alltför stor kostnad för små samfällighetsföreningar. Gamla rutiner kostar för mycket på en föränderlig bostadsmarknad. 

Riksförbundet Enskilda vägar har föreslagit att Sverige ska införa den förenklade och billigare process för att ändra andelstal som kallas Finlandsmodellen, vilken skulle innebära förenklade regler för omprövning av andelstal. Finlandsmodellen innebär att föreningar själva ges förtroende att fastställa förändringar av andelstal. Lantmäteriets uppgifter skulle vara att ansvara för att inrättande av gemensamhetsanläggningen, upprätta den ursprungliga fördelningen av andelstalen samt bilda samhällsföreningen. Vidare ska Lantmäteriet vara ansvariga för hantering av överklagande från enskild medlem i det nya systemet om den enskilde medlemmen vill få ändrat andelstal överprövat.

Vägsamfälligheter i Skaraborg anser att detta är ett bekymmer som måste få en mer rimlig lösning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att se till att Sveriges samfällighetsföreningar kan göra förändring av andelsantal enklare och billigare, med anledning av att allt fler blir åretruntboende i sina tidigare sommarbostäder?